Prekopal jedálny lístok a učí školákov zdravo sa stravovať. Vymenil dodávateľov, namiesto cukru používa med, minimalizuje polotovary, používa celozrnnú múku, zmenil dochucovanie jedál. Vedúci školskej jedálne, niekdajší šéfkuchár hotelov Devín či Grand Castle MARIÁN MASZAY dokazuje, že chutne a zdravo sa dá najesť aj v školskej jedálni. Stravníkov v Spojenej škole na Tilgnerovej ulici v Bratislave pribudlo.
S vaším príchodom za vedúceho školskej jedálne vraj počet stravníkov základnej školy aj gymnázia výrazne stúpol. Ako ste to dosiahli?
„Dal som každému možnosť prísť a vyskúšať si, čo sa v školskej kuchyni varí. Dostali teda možnosť zdegustovať jedlo a už bolo len na nich, či si ten obed potom dajú, alebo nedajú. Ak im v týždni tri-, štyrikrát chutilo, začali sa stravovať.“
Hovorí sa o vás, že ste spôsobili revolúciu v školskej jedálni. Ako ste to dokázali?
„Ja by som to revolúciou nenazval.“
Prečo nie?
„Lebo revolúcia vo mne evokuje radikálnu zmenu.“
Tak ako by ste nazvali zmenu, ktorú ste zaviedli do školského stravovania?
„Je to návrat k dobrému jedlu, ktoré deťom viac prospieva, ako škodí. Pre mňa dobré jedlo znamená čo najjednoduchšie pripravená pochúťka, ktorú žalúdok ľahko strávi a dodá mu živiny, ktoré telo potrebuje. Teda bielkoviny, cukry, tuky, nenasýtené kyseliny, skrátka aby deti dostávali vyváženú stravu počas celého týždňa.“
Ako to vlastne robíte, že decká navnadíte na nepoznané jedlá, kombinácie, na šaláty?
„Všetko je o komunikácii. Nikomu nič nevnucujem. Každý si môže napríklad šalát, ktorý je štyrikrát do týždňa, zobrať, ale keď nechce, nemusí.“ Mojou filozofiou je – poskytovať, ale nevnucovať.“
Vraj ste vyhlásili aj boj cukru.
„Cukor sme z prípravy pokrmov úplne vylúčili. Nahrádzame ho medom.“