SME

Najmladší pivovar na Slovensku má rozlohu dvojizbového bytu

Najmenší, najdlhšie budovaný a najlacnejší. Rodinný mikropivovar Hudák si môže pripísať hneď niekoľko naj.

Dostať sa s remeselným pivom do slovenských reštaurácií podľa Petra Hudáka nie je hračka. (Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

V záhradkárskej kolónii Žabí majer v Bratislave buduje Peter Hudák už viac ako tri roky malý pivovar.

Kto si predstavuje malý pivovar len ako nízku murovanú budovu s vysokým komínom, tento minie bez povšimnutia.

Hudákov pivovar sa nachádza v klasickom mobilnom kontajneri a zaberá plochu približne 56 štvorcových metrov. Rovnako ako stredne veľký dvojizbový byt.

„Keď som pracoval v Prahe, navštívil som minipivovar U Medvídků, kde som ochutnal remeselné pivo. Tam som si povedal, že toto musím mať doma,“ začína svoje rozprávanie Peter Hudák.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Po polročnej príprave vznikol jeho domáci spádový pivovar s kapacitou 50 litrov, v ktorom začal pred siedmimi rokmi variť pivo pre seba a pre priateľov. Jeho pivo malo úspech, zo súťaží domácich pivovaričov si domov odnášal ceny.

„Potom som sa rozhodol, že by to chcelo ešte jednu kvalifikáciu a ešte jeden príjem. Preto som začal uvažovať, že budem variť pivo aj komerčne,“ vysvetľuje cestu k svojmu pivovaru.

Za desatinu ceny

Keďže išiel Hudák do tohto projektu sám a nemal potrebný vstupný kapitál, vzal si úver. Cieľ bol stlačiť náklady čo najnižšie. „Postavil som ho asi za desatinu ceny, za ktorú sa stavajú takéto pivovary,“ tvrdí Hudák. Podľa jeho odhadu investoval dodnes do stavby a technológií okolo 80-tisíc eur.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

„Hľadal som na internete, oslovil som všetkých výrobcov pivovarov. Nakoniec som sa dohodol s firmou z Ukrajiny,“ konštatuje.

Ukázalo sa však, že postaviť pivovar je nielen nákladná, ale aj časovo náročná záležitosť. Pôvodný plán bol začať variť pivo na jeseň 2015.

Stavba, ktorej základy položili v apríli 2013, už síce stojí, stále však nemá všetky potrebné povolenia, aby začal pivovar prevádzkovať.

„Len na povolenie na stavbu studne som čakal vyše štyristo dní,“ konštatuje majiteľ pivovaru.

Tým sa nekonečné množstvo papierovačiek neskončilo. „Všetkých potrebných povolení a dokumentov bolo na začiatku okolo štyridsať. Ale už som v poslednej päťke,“ vypočítava Hudák.

Termín ani ročné obdobie, v ktorom pivovar skolaudujú, si však už po skúsenostiach z predošlých rokov netrúfa odhadnúť. „Dal som návrh na kolaudáciu stavby. Potom ešte hygiena a ohlásenie prevádzky. Uvidíme,“ konštatuje Hudák na jar 2017.

Maturita po štyridsiatke

Keďže výroba piva je viazaná živnosť, na ktorú je potrebná licencia, musel si Peter Hudák, ktorý sa živí ako špecialista v oblasti informačnej bezpečnosti, doplniť aj vzdelanie.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C4W5N na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu