KOŠICE. Stavebnú inžinierku Beátu Murkovú posotil k podnikaniu s pivom manžel.
„Pridala som sa k spoločníkovi, ktorý prišiel s myšlienkou preniesť kus Prahy do Košíc. Ukázalo sa však, že jeden je na podnikanie málo a dvaja niekedy až priveľa,“ vysvetľuje.
Odkedy sa naše pivo fľaškuje?
Z podielničky vo firme sa tak stala pred trinástimi rokmi jej jediná majiteľka. Dnes šéfuje reštauračnému minipivovaru s ročnou produkciou 700 hektolitrov piva a je podpredsedníčkou Asociácie malých slovenských pivovarov.
Začiatky neboli ľahké. „Nemala som žiadne znalosti o technológii výroby. Nevedela som sa vyjadriť k tomu, či je to pivo dobré, alebo nie. Nevedela som, ako má dobré pivo chutiť,“ spomína Beáta Murková. Aby v biznise obstála, musela sa dovzdelávať, absolvovať školenia a kurzy.
Krátko po tom, ako vhupla do pivovarníckeho prostredia, však musela riešiť aj iné ako odborné problémy.