Materské mlieko je v prvých mesiacoch života pre človeka tou najlepšou potravou. Žiadnu inú stravu človek tesne po narodení prijímať nevie. Náhradná výživa neponúka nič lepšie, usiluje sa len materské mlieko čo najviac napodobniť. V posledných rokoch sa to čoraz viac darí, mlieko od mamy však svojím zložením zostáva unikátnou tekutinou.
Čím je dieťa staršie, tým je jeho strava pestrejšia, no nikdy už nebude taká výnimočná, ako keď bolo kŕmené priamo z tela matky. Po odstavení matka a dieťa nikdy viac neprídu do takého úzkeho telesného kontaktu ako pri dojčení.
Protilátky sú nenahraditeľné
„Materské mlieko obsahuje vodu a takzvané makro- a mikronutrienty,“ vraví Miloš Jeseňák, jeden z hlavných autorov novej publikácie Materské mlieko a dojčenie v kontexte modernej medicíny. Pôsobí ako pediater, klinický imunológ a alergiológ na Klinike detí a dorastu Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, Univerzitnej nemocnice v Martine.
Z makronutrietnov sú v materskom mlieku najmä cukry, teda klasická laktóza, čiže mliečny cukor.
„Trošku neskôr sa prišlo na to, že materské mlieko obsahuje aj takzvané oligosacharidy, teda cukry, ktoré majú krátky reťazec. Nazývame ich prebiotiká. Dnes vieme, že sú veľmi dôležité, lebo majú antiinfekčné vlastnosti a podporujú dozrievanie imunitného systému,“ vraví Jeseňák.